IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел плаши Великобритания със съд заради личните данни онлайн

Процедурата срещу страната бе открита заради използването на система в интернет, проследяваща посещаваните от потребителите страници с цел насочването на таргетирана реклама

10:33 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел плаши Великобритания със съд заради личните данни онлайн

Европейската комисия заплаши Великобритания със съдебно дело заради недостатъчната защита на личните данни при електронните комуникации, по-специално онлайн.

Обединеното кралство „не позволява на гражданите си да се възползват в пълна степен от правилата на ЕС за защита на личните живот и данните от личен характер в контекста на електронните комуникации”, се казва в съобщение на комисията.

Ето защо Брюксел е започнал втори етап от официалната процедура по нарушение на европравилата, като е изпратил на Великобритания мотивирано становище по казуса.

На Острова имат два месеца да се съобразят със забележките, а ако не променят нищо, ще трябва да дават обяснения пред Европейския съд.

Първото предупреждение по този въпрос Великобритания получи през април след няколко оплаквания на британски граждани заради употребата от доставчиците им на интернет на технология, наречена Phorm.

Тази система анализира посещаваните от потребителите интернет страници, за да установи техните интереси и да насочва таргетирана реклама при влизането в определени сайтове.

Операторът BT дори е тествал Phorm през 2006 и 2007 г., без да уведоми за това клиентите си. В крайна сметка обаче компанията се отказа да използва системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още