IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-големият производител на памети и LCD екрани утроява печалбата си

Корейският гигант Samsung регистрира рекордна тримесечна печалба

08:51 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Най-големият производител на памети и LCD екрани утроява печалбата си

Южнокорейският технологичен гигант Samsung стана поредната водеща компания от страната, която поднесе изненадващо силен тримесечен отчет с по-висока от предварителните очаквания печалба.

Samsung обяви рекордна тримесечна печалба от 3,72 трлн. вона (3,14 млрд. долара). За сравнение, за същия период на миналата година компанията постигна печалба от 1,22 трлн. вона. Резултатът на Samsung е доста по-висок и от предварителните очаквания за печалба от 3,34 трлн. вона.

Samsung е най-големият производител на памети и LCD монитори в света. Силният резултат позволява на шефовете на компанията да повишат прогнозите си за следващата година, предава CNBC.

„Samsung направи огромен прогрес в засилването на своето лидерство през 2009 година и ние вярваме, че перспекивите за допълнителен растеж на фона на глобалното икономическо възстановяване през следващата година са позитивни”, обяви директорът за връзки с инвеститорите на компанията Робърт Юи.

Като основна заплаха пред резултатите на компанията анализаторите посочват опасността от поскъпване на южнокорейския вон спрямо долара. Това би могло да доведе до сериозни изпитания и нарушаване на конкурентоспособността на Samsung.

Днес акциите на Samsung поскъпват с 2,2 на сто на фона на далеч по-ограничен ръст от 0,7 на сто на основния борсов индекс в Южна Корея. От началото на годината пък книжата на най-голямата компания в азиатската държава са поскъпнали с 59 на сто.

През последните дни рекордно високи резултати постигнаха и други водещи компании от страната, като Hyundai, Kia Motor и LG Electronics. На фона на това икономиката на Южна Корея отчете най-силния си тримесечен ръст за последните седем години.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още