IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

3 трлн. долара се харчат за ИТ, 20% от тях напразно

Gartner представи важните стратегически технологии за 2010 при откриването на офис у нас

08:00 | 28.10.09 г.
3 трлн. долара се харчат за ИТ, 20% от тях напразно

Около 3 трлн. долара се харчат за информационни технологии (ИТ) в света, като 20% от тях се дават напразно, каза по време на презентация пред журналисти Анди Кайт, вицепрезидент на изследователската и консултантска компания в сектора Gartner и водещ анализатор на компанията. По думите му според много ИТ директори делът на „прахосаните“ средства е и по-голям.

Презентацията беше организирана във връзка с откриването на офис на компанията у нас. Gartner започва да развива дейност в Централна и Източна Европа от 1995 г., а от 1999 г. базираната в Загреб компания Calisto става представителство на Gartner за Хърватска. Calisto постепенно започна работа и в съседните страни, а от 2007 г. има сериозни намерения към българския пазар, като работи активно за неговото развитие. Така този месец компанията учредява местен клон в София (Calisto Adriatic) с цел ускоряване на маркетинга и продажбите у нас.

„Ние се насочваме към върха на пирамидата, към големите организации. Ако се направи сравнение с Хърватска, там имаме 26-27 клиента. В България към момента имаме пет. Очакваме след няколко години да бъде достигнат подобен брой като в Хърватска“, коментира за Investor.bg очакванията си за пазара у нас Иван Маглич, управляващ директор на Calisto.

В рамките на събитието днес бяха представени и десетте най-важни според Gartner стратегически технологии за 2010 г., които компаниите в сектора трябва да следят. Под „стратегическа технология“ се разбира такава, която има потенциал да окаже значително влияние на корпорациите през следващите три години.

Начело сред тях е технологията cloud computing („изчислителни облаци“), или начин на компютърно изчисляване, който се предоставя като услуга на потребителите чрез интернет технологии.

Информационните технологии вече са на 40 години и вярваме, че днес се намираме в етап на голям преход към cloud computing, посочи Кайт. Ще се появят много компании, които предлагат такива услуги, ИТ пейзажът ще се промени напълно, прогнозира той.

Друга стратегическа област ще бъдат зелените информационни технологии. Има различни начини, по които ИТ могат да се използват, за да се намали влиянието върху околната среда, каза Кайт. За пример той посочи как може да си намали нуждата от служебни пътувания чрез организирането например на видео конференции, как могат да оптимизират процесите по транспорт и логистика, както и тенденцията все повече хора ще работят от вкъщи или от друго място. Въпреки това по думите му целта „офис без хартия“ остава трудно достижима.

Добре е компаниите да познават жизнения цикъл на всяка нова технология, който Gartner описва с термина Hype Cycle, каза още Кайт. Цикълът изобразява графично узряването и усвояването на една нова технология, като се почне от началото, когато тя предизвиква силен ентусиазъм, достига пик на големите очаквания, следва дъното на разочарованията и накрая се достига до платото на продуктивност. Ако дадена технология се купи по време на пика, цената й може да е 5-10 пъти по-висока спрямо дъното, коментира Кайт. Естествено по-ранното й придобиване може да донесе конкретни ползи на компанията, но така или иначе е добре компаниите да са наясно с цикъла, обобщи той.

В днешно време се наблюдава интересна смяна на поколенията, които най-общо може да разделят на „дигитални имигранти“ (или такива, които помнят времето преди масовото разпространение на интернет) и „дигитални жители“ (тези, които са израснали с интернет). Все повече хора, които се вливат в работната сила, са дигитални жители и техният подход е различен, посочи Кайт.

Като друга тенденция в бъдеще той очерта, че за все повече хора основното устройство за влизане в интернет ще са мобилните им устройства.

Прогнозното анализиране, което следи за слаби сигнали и изпраща ранни предупреждения, както и анализът на социалните мрежи ще стават все по-важни, прогнозира още Кайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още