IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google Social Search + Twitter > Facebook?

Най-новата услуга на интернет гиганта позволява на потребителите да включват информация от определени социални мрежи в резултатите от търсенето

14:30 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Google Social Search + Twitter > Facebook?

Интернет компанията Google активира днес своята най-нова услуга, която се нарича Google Social Search. Чрез нея всички потребители на търсачката ще могат да включват в резултатите от търсенето и информация от блоговете и профилите на свои близки в социални мрежи като Twitter. По този начин всеки ще може да проследи активността на своите близки в глобалната мрежа, пише FT.

Така Google се надява да разбие представата, че всички продукти на компанията са базирани на алгоритми и не могат да бъдат социално ориентирани, подобно на социалната мрежа Facebook. Услугата Google Social Search демонстрира именно как алгоритмите могат да се използват, за да се открие полезна информация от публично достъпното съдържание на вашия социален кръг в интернет.

За тази цел Google Social Search ще претърсва публикации на приятели и близки хора в блогове или в социални мрежи като Twitter, FriendFeed (наскоро закупен от Facebook) и Flickr. Услугата също така ще търси за резултати и сред публикациите на хора, които си кореспондират чрез Gmail (само тези, които се появяват в списъка за чат или са били добавени към специална група) и Google Reader.

Когато потребител търси информация по някаква тема, резултатите, които са открити в публикации на близки хора и приятели, ще се появяват на дъното на страницата, заедно с индикация от коя мрежа е почерпена информацията. По този начин чрез Google ще може да се проследява активността на списъка с приятели в интернет, подобно на социалната мрежа Facebook.

Facebook няма да попада сред сайтовете, които ще се претърсват, защото голяма част от информацията в него е скрита благодарение на персоналните настройки за конфиденциалност на всеки профил. Новата експериментална услуга на Google ще може да претърсва единствено социални мрежи и уебсайтове, информацията на които е публично достъпна за всички.

Въпреки че новата услуга може да се приеме и като възможност за прекомерно нахлуване в личното пространство на потребителите, идеята за търсачка със социална ориентираност си остава интригуваща. Тя очертава една алтернативна визия на Google за социални мрежи като Facebook, в която компанията обещава да направи информацията от социалните мрежи наистина полезна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още