IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобриха универсално зарядно устройство за мобилни телефони

Производителите на мобилни телефони няма да бъдат задължени да адаптират своите модели към универсалното зарядно устройство

11:10 | 24.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха универсално зарядно устройство за мобилни телефони

Ново универсално зарядно устройство за всички марки и модели мобилни телефони бе одобрено от Международния съюз по далекосъобщенията (ITU), който е орган към Организацията на обединените нации (ООН).

В момента голяма част зарядните устройства могат да се използват само за конкретен модел или марка мобилен телефон, в резултат на което при покупката на нов хората ги изхвърлят, предаде BBC.

Новото, енергоспестяващо универсално зарядно ще може да се използва за по-дълго време и предварителните прогнози показват, че ще намали годишните емисии на парникови газове в атмосферата с 13,6 млн. тона.

Благодарение на универсалното зарядно ще могат да се спестят около 51 хил. тона излишни зарядни устройства, които се изхвърлят всяка година. Така ще се намали вредното въздействие върху околната среда.

Универсалните зарядни устройства постепенно могат да се въведат и в други области. Те имат малък USB порт за свързване към телефона и се базират на технологията за зареждане на батериите на цифровите фотоапарати.

Производителите на мобилни телефони няма да бъдат задължени да адаптират своите модели към новото универсално зарядно устройство, уточняват от ITU. Въпреки това някои от големите компании вече имат готовност да го въведат.

Един от лидерите на пазара Sony Ericsson съобщи, че планира да пусне в продажба универсалното зарядно устройство през първата половина на 2010 г., заедно със своите най-нови модели мобилни телефони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още