IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България сред страните, в които най-трудно се пазарува онлайн зад граница

Над 60% от трансграничните поръчки за онлайн покупки в ЕС получават отказ

16:12 | 22.10.09 г.
България сред страните, в които най-трудно се пазарува онлайн зад граница

Над 60 на сто от трансграничните поръчки в Европейския съюз за покупки по интернет получават отказ, разкрива проучване на търговията по световната електронна мрежа, представено днес от еврокомисаря по защитата на потребителите Меглена Кунева.

Проучването е извършено по методиката „таен клиент“. Клиенти от целия ЕС са се опитали да придобият по списък 100 често купувани продукти като фотоапарати, компактдискове, дрехи, книги, намиращи се в друга страна в съюза. Направени са над 11 хил. поръчки. В над 60 на сто от тях сделка не е имало, тъй като търговецът не е изпратил стоката или не е предложил подходящи начини за трансгранично плащане.

България, Румъния, Латвия и Белгия са държавите в ЕС, в които потребителите най-трудно могат да пазаруват по интернет зад граница. Във всички страни от съюза, с изключение на Испания и Австрия, вероятността да се направи успешна трансгранична покупка се е оказала под 50 на сто.

Това води до значителни пропуснати ползи за потребителите, тъй като е възможно поне 50 на сто от продуктите в списъка да бъдат закупени в друга държава членка на ЕС на цена поне 10% по-ниска, и то като се включат разходите за доставка, заяви на пресконференция Кунева, цитирана от БТА.

Освен това в почти половината страни от Евросъюза повече от половината продукти могат да бъдат купени само от уебсайт в друга страна. В Белгия 66% от 100-те продукта в списъка не можеха да бъдат купени онлайн, добави тя.

Сега разполагаме с конкретни данни, които разкрива в каква голяма степен европейските потребители не могат да се възползват от преимуществата на единния европейски пазар по отношение на електронната търговия на дребно. Същевременно по-изгодните сделки и по-големият избор на продукти на този пазар могат да само на едно кликване разстояние, изтъкна Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още