IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Операторите влагат 200 хил. лв., за да ни разказват за базовите станции

Стратегията им предвижда мащабна разяснителна кампания, която ще продължи до края на 2011 г.

12:24 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Операторите влагат 200 хил. лв., за да ни разказват за базовите станции

Трите мобилни оператора - Globul, Мобилтел и Vivacom, предвиждат инвестиция от общо 200 хил. лв. в осъществяването на дейностите, заложени в общата им стратегия за информиране на обществеността за принципите на работа на мобилните мрежи, която те внесоха днес в Министерски съвет.

Документът е разработен в съответствие с препоръката на премиера Бойко Борисов за предприемане на конкретни мерки за информиране на обществото по темата, се посочва в съобщение на Globul.

Основните задачи на стратегията са предоставяне на подробна и обективна информация за изграждането и функционирането на базовите станции, прозрачност при изпълнението на предвидените дейности, координация и партньорство с държавната администрация, университети, неправителствени организации и международни институции.

Стратегията предвижда мащабна разяснителна кампания, която ще продължи до края на 2011 г.

В рамките на кампанията ще бъдат организирани информационни семинари за представители на местната власт с участието на компетентните институции, контролните органи, български и международни експерти и трите мобилни оператора. Срещите ще бъдат организирани пилотно в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново.

Документът предвижда и контролни измервания на електромагнитните излъчвания на произволно избрани антени на мобилните оператори, разположени в близост до жилищни сгради, детски градини, болници и училища в различни градове. Измерванията ще бъдат проведени от представители на контролните органи в присъствието на медии и граждани.

Трите оператора ще съдействат за изготвянето и разпространението на информационни брошури с подробна и конкретна информация за принципите на работа на своите мрежи и действащите в страната норми за електромагнитни излъчвания, представена на достъпен за широката публика език, посочват още от Globul.

Предвиждат се и публични срещи по темата с представители на Световната здравна организация и на Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP), както и организиране на дискусии, изслушвания на български и международни експерти и проучвания на общественото мнение.

Като част от комуникационната стратегия ще бъде разработена електронна страница с информация по темата за електромагнитните полета. Сайтът ще информира и за изпълнението на дейностите по стратегията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още