IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е 68-ма по свобода на медиите

Пред нас се нареждат държави като Того, Танзания и Ливан, последни в класацията са Туркменистан, Северна Корея и Еритрея

13:57 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
България е 68-ма по свобода на медиите

САЩ отново са сред 20-те страни в света с най-голяма свобода на медиите, а положението в Европа се влошава, показва класацията за 2009 г. на организацията "Репортери без граници", предава Dnes.bg.

В класирането България заема 68-о място, а преди нас са... Того, Танзания, Малави, Либерия, Ботсвана, Ливан, Хаити.

За трета поредна година Туркменистан, Северна Корея и Еритрея, които са съответно на 173-о, 174-о и 175-о място, заемат последните три места в класацията.

На първите три места са Дания, Финландия и Ирландия.

Организацията отбелязва, че Европа "която дълго време беше за пример в областта на спазването на свободата на медиите, отстъпва, като "едва 15 страни в първата двайсетица са от Стария континент, спрямо 18 през 2008 г.".

"Констатираме с тревога, че европейските демокрации като Франция, Италия и Словакия продължават година след година да губят позиции в класацията", коментира генералният секретар на организацията Жан-Франсоа Жуийар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още