IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IBM увеличи печалбата си с 14% въпреки кризата

Ръководството на IBM очаква печалба на акция от минимум 9,85 долара за цялата 2009 г.

10:05 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
IBM увеличи печалбата си с 14% въпреки кризата

Американската технологична компания IBM, която е най-големият доставчик на софтуер и хардуер в света, е рядък пример за компания, която продължава да увеличава своята печалба въпреки кризата, понижила значително продажбите на пазара на информационни технологии.

Причината за това се крие в успешната трансформацията на IBM от хардуерна компания на ръба на фалита през 90-те години във водеща технологична компания, предлагаща бизнес решения и консултантски услуги. IBM измести своя фокус върху аутсорсинга и други консултантски услуги, които спестяват средства на клиентите и са по-печеливши от продажбата на хардуер. Поредицата от придобивания на аутсорсинг компании от Hewlett-Packard, Dell, Xerox и Oracle показват, че конкурентите на IBM искат да навлязат по-сериозно на пазара на компютърни услуги.

Финансовите резултати на IBM за третото тримесечие показват защо нейният бизнес модел е атрактивен за конкурентите. Продажбите намаляват със 7% на годишна база, но нетната печалба се увеличава с 14%, а ръководството повиши прогнозните си резултати за цялата 2009 г. за втори път.

Нетната печалба на IMB за периода от юли до септември възлиза на 3,2 млрд. долара, или 2,40 долара за акция, в сравнение с положителен финансов резултат от 2,8 млрд. долара, или 2,04 долара за акция, за същия период на 2008 г.

Продажбите намаляват до 23,6 млрд. долара, което се оказа малко повече от очакваните от анализаторите 23,4 млрд. долара. Ако се изключи влиянието на валутните курсове, приходите на IBM от продажби намаляват с 5 на сто, предаде AP.

Ръководството на IBM очаква печалба на акция от минимум 9,85 долара за цялата фискална 2009 г., което надмина очакваните от анализаторите 9,78 долара на акция. Компанията участва в състава на индекса Dow Jones IA от 1979 г.

Въпреки добрите отчети книжата на IBM поевтиняха с близо 4% до 123 долара за акция в часовете на електронната търговия на Нюйоркската фондова борса. От началото на тази година пазарната капитализация на IBM е нараснала с 52% до 167,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още