IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изготвят стратегия за развитие на информационните технологии

Устойчив икономически растеж в страната не е възможен без развитието на ИТ сектора

17:31 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изготвят стратегия за развитие на информационните технологии

Подготвя се стратегия за развитието на информационните технологии и широколентов интернет в България, стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Продан Русинов по време на проведената днес в София дискусия на тема „Информационните технологии – двигател на икономическия растеж“, организирана от компанията Cisco.

По думите на Русинов устойчив икономически растеж в страната не е възможен без развитието на ИТ сектора. Той изнесе данни от други страни, според които ИТ технологиите могат да осигурят до 25% от ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните и до 50% от прираста на производителността на труда. Именно по тази причина един от основните приоритети на правителството е внедряване в цялата страна на бърз интернет, каквато препоръка направи и Европейската комисия.

Петър Иванов, управляващ директор на Cisco Systems за Централна Европа, припомни наскоро излезлите резултати от проучване на университета в Оксфорд, според които София е между 10-те града в света с най-добре развит интернет.

Участниците в дискусията същевременно подчертаха, че малките селища в страната изостават с въвеждането на бърз интернет, което трябва да бъде преодоляно със съвместните усилия на държавата и бизнеса.

Петър Иванов обърна внимание и на изоставането у нас на въвеждането на електронно здравеопазване. В тази връзка Иван Костов, председател на фондация „Електронно здравеопазване” и директор на АГ болница „Шейново“, даде пример, че делът на отпуснатите средства от БВП в Европа за здравеопазване е 8-10%, като от тях 2-5% са само за информационни технологии в здравеопазването, докато у нас за здравеопазване се отделят средно само 4,4% от БВП, а за информационните технологии в сектора – под 0,5% от средствата за здравеопазване.

Председателят на Българската агенция за информационни технологии (БАИТ) Теодор Захов повдигна въпроса за техническата страна на разпространението на интернет, т.е. дали трябва да се позволява кабелите, особено в София, да са разположени във въздуха, въпреки че законодателството у нас и в ЕС го забранява.

Мнението на участниците в дискусията по въпроса не беше единно, тъй като при пълна забрана би трябвало малките оператори, чиито кабели сега са във въздуха, да прекратят съществуването си. Тези малки интернет оператори обаче все пак осигуряват по-голяма конкуренция на този пазар, смятат от Мобилтел. Захов обобщи мненията, че трябва да се преминава към поставяне на кабелите за интернет под земята, но постепенно, като е необходимо да се засили и регулацията на държавата в този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още