IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бившите монополни телекоми в Европа се притесниха за инвестициите си

Инвестициите на бившите основни оператори са намалели с 1% до 47,2 млрд. евро през 2008 г.

11:43 | 14.10.09 г.
Бившите монополни телекоми в Европа се притесниха за инвестициите си

Икономическата криза и забавянето на реформите на телекомуникационните правила в Европа накараха големите европейски оператори да започнат да се притесняват за състоянието на инвестициите си.

Последните данни са слаби за сектор, който обикновено доминира в европейската икономика. Големите оператори, членове на ETNO (европейската асоциация на бившите монополни телекоми) отчетоха ръст на приходите си миналата година от едва 0,8% спрямо повишение от 1,7% през 2007 г. Освен това нещата се влошават, като за 2010 г. се прогнозира максимум ръст от около нула, пише Europolitics.

В резултат на това инвестициите на тези бивши монополни телекоми са намалели с 1% (до 47,2 млрд. евро през 2008), сочи проучване на IDATE, институтът за аудиовизуални технологии и комуникации в Европа, поръчано от асоциацията.

Икономическата и финансовата криза определено има заслуга за това, но не са единствената причина. Мащабните инвестиции в мрежи за високоскоростен достъп носят по-бавна от очакваната възвръщаемост заради икономическа и регулаторна несигурност, е мнението на консултанта от IDATE Дидие Поало, изразено в рамките на конференция на ETNO на 7 октомври в Брюксел.

“Намаляващите инвестиции са притеснителна тенденция, на която политиците в ЕС трябва спешно да обърнат внимание, като предложат инвестиционни стимули под формата на регулаторен режим, който да признава значителните рискове при създаването на мрежи от ново поколение“, казва Майкъл Бартоломю, директор на ETNO.

Информационните технологии, в частност телекомите, формират една четвърт от ръста в Европа. Бившите монополи казват, че продължават да инвестират около 12,4% от приходите си и че формират 71% от общите инвестиции в сектора. Очаква се ЕК скоро да представи препоръката си за регулациите на новите мрежи.

От друга страна, конкурентните нови оператори, групирани в асоциацията ECTA, предупреждават ЕС, че е възможно съживяване на монополите, ако се дерегулират високоскоростните мрежи. “Най-ефективният стимул за инвестиции е конкуренцията, която предложи на потребители и компании мрежи с по-висока скорост и нови услуги“, казва Иносенцо Гена, президент на ECTA.

Според скорошно проучване на ЕК общите инвестиции в телекоми са достигнали 51,9 млрд. евро, или около 0,4% от БВП на ЕС, през 2007 г. Пазарът на фиксирани телефонни линии представлява 57% от инвестициите (спрямо дял от 56% през 2006), докато мобилните комуникации формират 43% (и същия дял година по-рано). Същевременно новите оператори на пазара на фиксирани телефонни линии формират 26% от общите инвестиции в ЕС (при 24% през 2006), спрямо 31% за основните оператори (32% през 2006).

ETNO и ECTA са единодушни относно едно нещо – отлагането на приемането на телекомуникационния пакет (заради поправка от Европейския парламент относно интернет достъпа, отхвърлена от Съвета) е създало „несигурност“ на пазара, която не стимулира инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още