IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчетите на Intel потвърдиха възстановяването на компютърния пазар

Нетната печалба на Intel за третото тримесечие възлиза на 1,9 млрд. долара, или 33 цента на акция

09:27 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отчетите на Intel потвърдиха възстановяването на компютърния пазар

По-добрите от очакваното финансови резултати на най-големия производител на микропроцесори в света Intel потвърдиха, че пазарът на персонални компютри е преодолял най-трудния си период за последните десет години и е на път да се възстанови по-бързо от очакваното, предаде AP.

След края на вчерашната борсова сесия технологичната компания, която влиза в състава на индекса Dow Jones IA, съобщи, че нейната печалба и продажби са намалели с 8% на годишна база за периода от юли до септември, а търсенето на компютри се е повишило до нивата си отпреди кризата.

Нетната печалба на Intel за третото тримесечие възлиза на 1,9 млрд. долара, или 33 цента на акция, в сравнение с положителен финансов резултат от 2 млрд. долара, или 35 цента на акция, за същия период на 2008 г.

Продажбите през разглежданото тримесечие възлизат на 9,4 млрд. долара, което е понижение от 8,1% на годишна база.

Въпреки спада обаче резултатите на Intel се оказаха по-добри от очакванията на анализатори за печалба от 28 цента на акция за третото тримесечие и продажби от 9 млрд. долара.

Компанията прогнозира, че през четвъртото тримесечие продажбите й ще се повишат до 9,7-10,5 млрд. долара, което също изненада приятно пазарните анализатори.

Intel е първата голяма технологична компания, която публикува своите отчети за третото тримесечие, а нейните финансови резултати са важен ориентир за състоянието на пазара на компютри и компютърни части. Книжата на Intel поскъпнаха с близо 7% до 21,90 долара за акция в часовете на електронната търговия на Нюйоркската фондова борса.

Пазарната капитализация на Intel се е повишила с 40% от началото на тази година до 114,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.10.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още