IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов ден, ново дело срещу Facebook

Издателската компания от Бостън Phoenix Media обвини уебсайта в нарушаване на неин патент

17:51 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов ден, ново дело срещу Facebook

Доказан факт в бизнес средите: когато една компания стане голяма и популярна, срещу нея започват да се завеждат дела.

Социалната мрежа Facebook осъзнава това за пореден път, след като издателската компания от Бостън Phoenix Media обвини сайта в източване на приходи. Според Phoenix Media Facebook е нарушил патента на нейното дъщерно дружество за публикуване на личните профили на клиенти, създадени с цел онлайн запознанства.

Дъщерното дружество на Phoenix Media – Tele-Publishing, предоставя услуги за лични запознанства на вестниците от 1980 г. Патентът, за който двете компании спорят, е издаден през 2001 г. и покрива начините за създаване и използване на персонална страница в интернет.

Според Phoenix Media начинът на създаване и споделяне на лична информация в социалната мрежа на Facebook нарушава патента на Tele-Publishing, предаде Washingtion Post.

През февруари тази година Facebook плати 65 млн. долара обезщетения на бившите съученици на основателя на сайта Марк Цукерберг. Те го обвиниха, че е откраднал тяхната идея за създаване на социална мрежа за студентите от Харвард, наречена ConnectU.

Освен това към Facebook бе предявен иск и от японската компания Mekiki, която управлява социалната мрежа SamuraiTime и твърди, че Facebook е създаден на базата на нейна патентована технология.

Японската компания обвинява Facebook в нарушение на три нейни патента, които покриват системата за регистриране на взаимоотношенията между потребителите на социалната мрежа. Тя търси обезщетение от Facebook за тези патенти и решение от съда, което да забрани на Facebook да използва нейните разработки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още