IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренцията при четците за електронни книги се засилва

Според оценки на Forrester Research през 2009 г. в Щатите ще бъдат продадени общо около 3 млн. електронни четци

10:14 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Конкуренцията при четците за електронни книги се засилва

Американската верига от книжарници Barnes & Noble се подготвя да пусне в продажба свое собствено устройство за четене на електронни книги, конкурент на Kindle на Amazon.com, съобщава Wall Street Journal.

Безжичният уред, който ще позволява изтеглянето на книги в електронен формат, може да излезе на пазара още от следващия месец, пише финансовият всекидневник, без да посочва продажната цена на продукта.

От Barnes & Noble нито са потвърдили, нито са отрекли информацията.

„Не сме правили съобщение относно електронен четец“, е коментирал за Ройтерс говорител на веригата. „Считаме, че читателите трябва да имат достъп до книгите от електронните им библиотеки от който и да е апарат, независимо къде и кога.“

Според анализатор от Forrester Research дори и компанията да пусне електронен четец, то той едва ли би изместил позициите на Amazon в сегмента, като оценката е и че продуктът може да не спаси бизнеса на Barnes & Noble. Негативизмът около компанията се засили в четвъртък, след като тя обяви спад между 2 и 4 на сто в магазините си за финансовата година, което смъкна акциите й с близо 12%.

През юли Barnes & Noble обяви проект за цифрова библиотека онлайн, който представи като най-големият в света с над 700 хил. заглавия, достъпни на апарати като iPhone на Apple.

Във вторник Amazon вдигна летвата, обявявайки пускането през октомври в многобройни държави на електронния четец Kindle, включително в Европа и Китай. Amazon обяви и намаление на цените в САЩ.

В четвъртък от електронния магазин Best Buy пък съобщиха, че започват да продават електронни четящи устройства на Sony.

Този тип устройства се очаква да бъдат сред най-продаваните продукти за тазгодишните празници в края на годината в САЩ, като ще помогнат на някои от традиционните книжарници, отчитащи продължителна тенденция на спад в продажбите.

Според оценки на Forrester Research през 2009 г. в Щатите ще бъдат продадени общо около 3 млн. електронни четци, което е повишена прогноза спрямо очакваните по-рано през годината 2 млн. продажби. Мнението на специалистите е, че продажбите може да нараснат повече от два пъти догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още