IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Забраниха нелоялна реклама на хотел в Слънчев бряг

Търговецът представял на сайта си двузвездното заведение като тризвездно

12:04 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Забраниха нелоялна реклама на хотел в Слънчев бряг

Комисията за защита на потребителите (КЗП) издаде заповед за забрана на нелоялна търговска практика, осъществявана от хотелиер в курорта „Слънчев бряг“, съобщиха от комисията.

Търговецът е предлагал чрез интернет страницата си апартаменти в къщи и самостоятелни стаи за отдих една и две звезди, представяйки ги като тризвезден хотел с наименованието „Елит 2”.

Проверката на КЗП, направена след жалба на турист, е установила, че целият комплекс „Елит 2” се състои от седем блока, като в единия от тях са разположени две къщи с категория две звезди. Търговецът е представил удостоверение за категоризацията им, но в обекта е липсвало информационно табло с ценоразпис за нощувките, каквото е изискването на Закона за туризма. Санкцията за това нарушение е от 500 до 3000 лв. В блока не е имало и регистър за предявените рекламации.

За част от стаите и апартаментите в останалите блокове на селището, за които хотелиерът е сключил договори със собствениците им за осъществяване на туристическа дейност в тях, няма представени удостоверения за категоризация. В такъв случай предвидената санкция е от 1000 до 10 хил. лв.

В хода на проверката е установено, че към селището принадлежи и еднозвезден ресторант в самостоятелна част с капацитет 150 места. В комплекса обаче не е констатирано наличие на туристически обект хотел с категория три звезди, както се рекламира в сайта, посочват от комисията.

Върху направената тогава разпечатка на интернет страницата на комплекса присъства информация за съществуването на хотел Елит 2 – 3 звезди, която подвежда потребителите.

Обект на проверка станаха и столични хотели. Националната агенция за приходите (НАП) е съставила 9 акта за установени нарушения на данъчното законодателство в голям столичен хотел. Нарушения са констатирани и в други 4 от проверените до момента 7 хотела на територията на София.

Инспекторите от столичната НАП са съставили общо 14 акта на собствениците на проверените обекти. Отново най-често не се спазват разпоредбите за регистриране и отчитане на продажбите чрез фискални устройства, което води до укриване на приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още