IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google обяви край на кризата на пазара на онлайн реклама

Интернет компанията ще наема нови служители, за да бъде екипът й подготвен за икономическото възстановяване

10:37 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Google обяви край на кризата на пазара на онлайн реклама

Главният изпълнителен директор на интернет гиганта Google Ерик Шмид заяви, че компанията ще ускори темпото, с което наема нови служители, за да бъде нейният екип подготвен за икономическото възстановяване. Google също планира да активизира покупките на малки компании и аргументира този ход с края на кризата на пазара на онлайн рекламата, предаде CNN.

Пред репортери в централния офис на компанията в Ню Йорк Ерик Шмид заяви, че първите признаци за възстановяване на пазара на онлайн реклама са се появили през май и юни. Той е убеден, че кризата в рекламния сектор е приключила не само в САЩ, но и в Европа, а най-трудният момент е отминал още през пролетта на тази година.

Google се справи добре в условията на криза, но все пак приходите на компанията се понижиха значително в сравнение с финансовите резултати от предходните години. Въпреки нарастването на общия брой на кликовете през последните тримесечия, рекламодателите са плащали на Google по-малко на клик, а потребителите са проявявали интерес към рекламите на по-евтини продукти.

В резултат на това интернет компанията се принуди да съкрати част от служителите си през второто тримесечие. Към края на юни Google осигурява работа на пълен работен ден за 19 786 души по целия свят, което е с около 400 по-малко в сравнение с края на първото тримесечие на тази година. Голяма част от съкратените служители са били от отделите маркетинг и продажби.

Финансовите резултати на Google за третото тримесечие ще бъдат публикувани на 15 октомври. Икономистите очакват ръст на продажбите от 4% и увеличение на печалбата от 9% на годишна база.

Книжата на Google поскъпнаха с 3,8% до 517,5 долара за акция в края на вчерашната сесия на борсата Nasdaq. От началото на тази година пазарната капитализация на компанията е нараснала с 68% до 163,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още