IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Telefonica също отправи оферта за телекомуникационния гигант GVT

Ходът е отражение на нарастващата конкуренция между големите телекомуникационни компании в развиващите се пазари

19:51 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Telefonica също отправи оферта за телекомуникационния гигант GVT

Втората по големина телекомуникационна компания в Европа – испанската Telefonica SA, също отправи приятелска оферта за придобиването на бразилския доставчик на телекомуникационни услуги GVP SA срещу 2,55 млрд. евро.

По този начин Telefonica изненадващо подби предложението на френската телекомуникационна и медийна компания Vivendi SA за закупуване на бразилския телеком, направено в началото на септември. Vivendi е собственик на Universal Music Group.

Ръководството на Telefonica е готово да плати 48 бразилски реала (27,3 долара) за една акция на GVT. Това е с 14% повече в сравнение с предложената от френската Vivendi цена от 42 реала на акция или приблизително 3 млрд. долара.

Този ход е отражение на нарастващата конкуренция между големите телекомуникационни компании в развиващите се пазари, които се разрастват с по-бързи темпове от тези в западните икономики, предаде Bloomberg.

Освен това чрез поглъщането на GVP испанската Telefonica ще може да защитава своите интереси в Бразилия. Предложената от Telefonica цена е най-високата за акция на GVT, откакто компанията излезе на борсата в Сао Паоло преди две години.

Книжата на GVT поскъпнаха с 15% до 46,95 реала на акция след новината за офертата на Telefonica. Преди днешното поскъпване пазарната капитализация на бразилската компания нарастваше с 61% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още