IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България - едва 0,1% от интернет картата на Европа, но с обещание за ръст

Регионът може да формира дял от само 1,6%, но е важен за Европа, защото е най-бързо растящият

11:11 | 07.10.09 г.
България - едва 0,1% от интернет картата на Европа, но с обещание за ръст

С приходи от онлайн реклама в размер на около 15 млн. евро за 2008 г. България формира едва 0,1% от „интернет картата“ на Европа. Това каза при откриването днес на изложението за дигитален маркетинг и интернет бизнес Webit, което се провежда с медийното партньорство на Investor.bg, Пламен Русев, председател на е-Академия.

Делът на съседна Румъния не е много по-голям - 0,2% с приходи в размер на около 30 млн. евро, сочат още данните на е-Академия.

Лидер в региона е Турция, където разходите за интернет реклама през миналата година възлизат на 131 млн. евро, при което страната заема дял от 1% от общите разходи в Европа, докато в Гърция приходите от 45 млн. евро й дават дял от 0,3%.

Общо регионът формира едва 1,6% от интернет картата на континента.

„Пазар ли е това?“, попита реторично Русев и отговори „Да, и дава фантастични възможности за ръст“. Имаме необходимата инфраструктура, необходимо е да бъдат привлечени рекламодателите, обясни той.

Приходите от онлайн реклама в общо 19 страни от IAB Европа за миналата година са в размер на 12,9 млрд. евро. „Тази цифра, 12,9 млрд., е приятна, но трябва да расте. Европа трябва да скъси дистанцията до САЩ. Пред нас има бизнес предизвикателства, трябва да привлечем повече приходи към интернет“, коментира при откриването Ален Йоро, президент на IAB Europe.

Регионът може и да формира дял от само 1,6%, но е важен за Европа, защото е най-бързо растящият, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още