IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

10,9 млрд. долара приходи от интернет реклама в САЩ за първото полугодие

Рекламните приходи на онлайн търсачките се увеличават с 2% на годишна база до 5,1 млрд. долара

09:53 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
10,9 млрд. долара приходи от интернет реклама в САЩ за първото полугодие

Приходите от интернет реклама в САЩ през първото полугодие на 2009 г. възлизат на 10,9 млрд. долара, показа проучване на Interactive Advertising Bureau и PricewaterhouseCoopers. Стойността им се е понижила с 5,3% спрямо същия период на миналата година, предаде MarketWatch.

Въпреки общия спад на интернет рекламата през първата половина на годината, рекламните приходи на онлайн търсачките се увеличават с 2% на годишна база до 5,1 млрд. долара. Междувременно приходите от по-скъпата реклама с банери намаляват с 1,1% на годишна база до 3,8 млрд. долара.

В рамките на второто тримесечие разходите за уеб реклама намаляват с 5% на годишна база до 5,4 млрд. долара. Все пак резултатите са много по-добри в сравнение със спадa на рекламните приходи на вестниците и телевизиите, който варира от 12% до 29% на годишна база за същия период.

Компании като Google зависят в много голяма степен от склонността на рекламодателите да използват сравнително достъпното и лесно проследимо рекламиране чрез онлайн търсачките. Един от основните конкуренти на Google – Yahoo, разчита предимно на продажбите на банери.

Анализаторите очакват нетната печалба на Yahoo за тримесечието, приключило в края на септември, да намалее до 7 цента на акция спрямо печалба от 9 цента за същото тримесечие на 2008 г., а приходите на компанията да се понижат от 1,33 до 1,12 млрд. долара.

В същото време прогнозите за Google сочат ръст на нетната печалба на акция до 5,36 долара за третото тримесечие спрямо 4,92 долара печалба на акция за същия период преди една година. Приходите на компанията се очаква да нараснат от 4,04 млрд. до 4,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 06.10.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още