IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австрийската ORS не е променила плановете си за сделка с БТК

По-рано тази седмица български медии съобщиха че австрийската компания се е отказала от сделка с Виваком

15:54 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Австрийската ORS не е променила плановете си за сделка с БТК

Австрийската компания Oesterreichische Rundfunksender (ORS) обяви, че не е променила плановете си за България. “Поели сме ангажимент към инвестиционните си намерения и не сме се оттеглили от стратегическата си цел да бъдем съществено представени на пазара на радио и телевизионни услуги в страната”, е заявил Михаел Вагенхофер, управляващ директор на ORS, предадоха от компанията.

По-рано тази седмица български медии съобщиха, позовавайки се на чужди издания, че австрийската компания се е отказала от сделка с Виваком, както е новото наименование на БТК и vivatel.

Компанията е в процес на разширяване на своите дейности в Централна и Източна Европа и в края на 2008 г. предприе стъпки за участие в процеса на преход от аналогово към цифрово радиотелевизионно излъчване в България. ORS изрази намерение за закупуването на Националното управление “Радио и ТВ станции” (НУРТС) и участва в конкурса за издаване на разрешения за осъществяване на електронни съобщения чрез цифрови телевизионни мрежи съгласно първия етап от плана за цифровизация в страната.

БТК Груп и ORS подписаха предварително споразумение за закупуването на НУРТС, което изтече на 2 юни 2009 г. Преговорите за НУРТС продължават активно и след тази дата и решение за оттегляне на ORS не е вземано, подчертават от компанията.

Бордът на ORF, австрийският обществен оператор, поиска допълнителни уточнения, преди да излезе със становище за инвестиционните планове на ORS към страната. Забавянето е обусловено от причини, свързани с вътрешни въпроси в Австрия. Очаква се бордът на ORF да вземе решение през ноември 2009 г.

През май 2009 г. ORS участва и в конкурса на КРС съгласно Първия етап от плана за цифровизация в България (първите два мултиплекса). След като разгледа всички правни аргументи относно резултатите от конкурса, ORS обжалва решението пред Върховния административен съд (ВАС). Други участници в тръжната процедура също сезираха съда. Очаква се ВАС да разгледа подадените жалби.

ORS е сред компаниите, които отговарят за изграждането, експлоатацията и поддръжката на техническата DVB-T инфраструктура в Австрия. Дружеството произхожда от австрийската телевизионна компания ORF и е основано в началото на 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още