IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Старт на мобилните разплащания в България

Засега услугата е достъпна само за клиенти на няколко компании, скоро чрез телефона ще можем да плащаме ток, вода и др. сметки

11:39 | 30.09.09 г.
Старт на мобилните разплащания в България

Клиентите на мобилния оператор Globul, банките Алианц и Пощенска, веригата за бързо хранене KFC и електронния магазин на книжарница Пингвините ще са първите стартиращи мобилни разплащания в България, като днес бе осъществена презентация на работещата услуга. Системата е отворена за другите мобилни оператори и за други търговци.

Продуктът е разработен от СЕП България АД, което е 74% собственост на публичната компания Адванс екуити холдинг АД.

Услугата може да се ползва с всички марки и модели мобилни телефони, като позволява функции познати ни от интернет банкирането, кредитните карти и електронния подпис. Пилотният проект ще продължи 3 месеца, като в него са включени 300 служители на стартиращите компании и журналисти.

Globul ще издава безплатно нова SIM карта, която ще съдържа в себе си електронен подпис. Ще бъде издаван безплатно и чип, който може да се залепи за телефона и се ползва за плащания в рамките на 20 лв. в търговски обекти. Услугата е известна като Електронно портмоне.

С мобилната услуга на СЕП можете да заплащате сметки към Globul, като средствата се теглят от прикачената ви банкова сметка в Пощенска банка или Алианц Банк. Могат да се купуват и предплатени карти B-Connect.
В бъдеще ще могат да се плащат и други сметки, като ток, парно, вода. Услугата е наречена мобилно банкиране и е защитена с ПИН код. Така при кражба на телефона данните ви са защитени.

С мобилната услуга могат да се проверява балансът на банковата ви сметка, последните 4 транзакции. Може да се правят и преводи до всяка банкова сметка в България, засега обаче само левови преводи. Има възможност за запаметяване на коренспонденти (Име, банка и IBAN), за да се избегне повторното въвеждане.

Покупките от електронен магазин става, като в съответния сайт се избере плащане чрез СЕП (след като вече е избрана покупката), при което на телефона се получава съобщение за избор. Покупката може да се потвърди, откаже или да бъде съобщено за спам. Ако потребителят потвърди покупката с ПИН кода си, след малко пристига и уведомлението за извършена покупка. Не се удържат такси за банков превод или за мобилния оператор, с което покупката е без транзакционни разходи, подобно на покупката с кредитна карта.

В момента се водят преговори за присъединяване на другите мобилни оператори, банки и търговци към услугата за мобилни плащания. Има разговори и за покупка на билети за столичното метро. Според създателите на проекта той е уникален за Югоизточна Европа, като до момента функционира в Япония, Великобритания, Ирландия, Италия, Франция и Германия.

До момента са инвестирани около 10 млн. лв. в проекта, като 5 млн. лв. от тях са дялово инвестиране на Адванс екуити холдинг, заяви изпълнителният директор на холдинга Венцислав Петров. Според него се очаква ново увеличение на капитала на СЕП България АД, като вероятно то ще е двойно.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още