IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искат постоянен контрол на станциите на мобилните оператори до училища

Предвижда се и значително повишаване на глобите при нарушения от страна на мобилните оператори

14:08 | 26.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Искат постоянен контрол на станциите на мобилните оператори до училища

Междуведомствената група предлага да се въведе постоянно измерване на електромагнитните излъчвания от базовите станции на мобилните оператори в близост до училища и детски градини, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Данните от измерванията ще бъдат достъпни за всички граждани от февруари 2010 г., а техниката ще бъде осигурена от мобилните оператори, съобщават от министерството.

Междуведомствената работна група бе назначена от премиера Бойко Борисов, за да предложи мерки за допълнителен контрол на влиянието на излъчванията от базовите станции на мобилните оператори.

Сред действията, които междуведомствената група предлага, са създаването и поддържането на публично достъпна електронна база-данни към Министерството на здравеопазването, както и въвеждането на допълнителни санитарно-хигиенни изисквания, оптимизирането на процедурата по проектирането, изграждането и въвеждането на базовите станции в експлоатация.

Изискването за мониторинг ще бъде регламентирано в пакет от наредби, който се подготвя, за да се осигурят работещи механизми за контрол.

Предвижда се и значително повишаване на глобите при нарушения от страна на мобилните оператори, се посочва в съобщението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още