IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК препоръчва ускоряване на внедряването на бърз интернет у нас

От Еврокомисията препоръчват също да се ускори преминаването от аналогово към цифрово разпространение на информацията

15:04 | 25.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК препоръчва ускоряване на внедряването на бърз интернет у нас

Европейската комисия препоръчва ускоряване на внедряването на широколентов (високоскоростен) интернет в България, стана ясно от думите на Фабио Коласанти, ръководител на генерална дирекция „Информационно общество и медии“ на ЕК. Той представи на пресконференция в София днес резултатите от тридневното си посещение у нас, което е във връзка с подготовката на 15-ия редовен доклад за състоянието на пазарите на електронни съобщения в ЕС.

Въпросният доклад ще бъде готов през март 2010 г. и в него няма да има конкретни препоръки към отделни страни на ЕС, а като цяло към съответните министерства и ведомства, предвид тенденциите на развитие на сектора на информационните и комуникационните технологии. По думите на Коласанти в документа ще бъде направена един вид „моментна снимка“ на ситуацията в сектора, така че все пак ще стане ясно на кои направления на IT сектора страната ни трябва да „наблегне“.

Друга препоръка на представителя на ЕК е да се ускори работата по преминаването от аналогово към цифрово разпространение на информацията.

Беше препоръчано и като цяло да се ускори работата по тези елементи, които са важни за пазарната конкуренция в областта на комуникациите като например намаляване на цените на терминиране между телефонните оператори, което съответно ще намали и цените на дребно за абонатите.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков коментира от своя страна, че е почти готова националната стратегия за развитие на широколентов достъп до интернет в страната и през октомври ще бъде представена за обществено обсъждане. Разработва се и програма във връзка със стратегията, в която ще бъде определена и финансовата рамка за осъществяването й.

Подготвят се също и промени в Закона за пощенските услуги, целящи да се гарантира либерализацията на този пазар. В тази връзка се разработва и план за преструктуриране на „Български пощи“, за да може държавната компания да предлага по-качествени услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още