IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Препоръчват да има повече детски предавания по телевизията

През миналата година са съставени 98 акта за нарушения на тв оператори, повечето в областта на рекламата

12:15 | 24.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Препоръчват да има повече детски предавания по телевизията

Да бъде увеличен делът на детските предавания препоръчва парламентарната комисия по културата, гражданското общество и медиите в становището си по отчета за дейността за 2008 г. на Съвета за електронните медии (СЕМ), който беше приет в пленарната зала.

В препоръките на комисията се посочва медийният регулатор да даде информация в доклада си за 2009 г. за дела на европейската и българската продукция в програмите на националните оператори. Депутатите препоръчват още да се инициира споразумение между Министерството на културата, СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията за по-тясно сътрудничество в областта на интелектуалната собственост.

Според отчета, представен пред депутатите от председателя на СЕМ Маргарита Пешева, през 2008 г. съветът е издал 18 лицензии за радиодейност. Регулаторът е регистрирал 17 телевизионни програми, разпространявани по кабел и сателит, и подкрепя появата на местни радиопрограми.

През изминалата година са наблюдавани 156 програми за 25 357 часа. Съставени са 98 акта за установяване на административни нарушения на 49 операторa.

Относително голям дял от актовете са за нарушение на закона, според който рекламата трябва ясно да се разпознава и да бъде отделена от другите части на програмата чрез визуални или звукови сигнали. Голям брой са и нарушенията на законовото изискване името на спонсора и търговската му марка да се споменават или обозначават по различен начин само в началото или края на предаването, се отчита в доклада.

Съдът е потвърдил на втора инстанция 26 наказателни дела, а е отменил 14. В бюджета на СЕМ са постъпили общо 147 896 лева от наложени имуществени санкции с наказателни постановления от председателя на съвета. Около 90 на сто от делата на ВАС и около 70 на сто от наказателните с административен характер дела по обжалвани постановления са решени в полза на СЕМ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още