IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Facebook прекратява спорна услуга

Социалната мрежа няма да използва повече програмата Beacon, която следи сайтовете, които потребителите й посещават

21:06 | 21.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook прекратява спорна услуга

Facebook обяви, че прекратява използването на една от най-оспорваните си услуги. Става дума за употребата на софтуера Beacon, който проследява активностите на потребителите на социалната мрежа в други уеб-сайтове.

Още от старта на Facebook преди пет години Beacon попадна под остри критики от страна на потребителите, като бе заклеймена за атака срещу личното пространство, припомня АР.

Програмата е проследявала интернет трафика на всеки потребител и е следяла активността в различни интернет сайтове. Информацията е била слагана като известяване на потребителите от списъка с приятели на следения човек.

Заради големите упреци към Facebook социалната мрежа позволи на потребителите си да изключват софтуера на Beacon, но неговите създадели не са били уведомени за това. Сега шефовете на социалната мрежа официално прекратяват отношенията си с Beacon като част от уреждане на извънсъдебен спор.

От Facebook обявяват също, че ще инвестират 9,5 млн. долара за създаване на фондация, която да промотира и зашитава онлайн сигурността на личното пространство.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още