IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основателите на Skype заведоха дело срещу eBay в САЩ

Според обвинението Skype ползва без разрешение технология, която е собственост на основателите на компанията

10:35 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Основателите на Skype заведоха дело срещу eBay в САЩ

Основателите на Skype са завели дело в САЩ срещу собственика на компанията eBay и група инвеститори, които са постигнали споразумение за закупуване на Skype, по обвинение в нарушаване на авторските права, съобщи Ройтерс.

Според обвинението по делото, заведено от шведската компания Joltid (собственост на основателите на Skype Никлас Зенстрьом и Янус Фриис) от Skype са използвали тяхната технология без разрешение, след като по-рано тази година Joltid е прекратила действащия дотогава договор за лиценз.

В отговор на това прекратяване eBay заведе дело през март във Великобритания срещу Joltid. Шведската компания отправи контраобвинение, че Skype нарушава първоначалното споразумение. Разглеждането на делото се очаква да се състои в началото на 2010 г.

Новото дело по случая - в Северна Каролина, САЩ – е заведено тази седмица. От EBay отхвърлят обвиненията за нарушаване на лиценза заради предоставянето на софтуера на трети страни.

Според Joltid щетите от нарушаването на авторските права възлизат на над 75 млн. долара дневно.

Ebay използва за Skype технология по лиценз от Joltid, но е започнал да разработва свой собствен алтернативен софтуер предвид несигурния изход от заведените дела.

От сайта за онлайн търгове потвърдиха в сряда, че продължават работата по приключване на продажбата на Skype, която трябва да се реализира през последното тримесечие на тази година. В началото на месеца стана ясно, че Ebay е постигнал споразумение за продажбата на дял от от 65 на сто от Skype за 1,9 млрд. долара на консорциум, който включва компанията Andreessen Horowitz, собственост на основателя на Netscape Марк Андреесен, фирмата за рисков капитал Index Ventures, фондът за дялови инвестиции Silver Lake и Canada Pension Plan Investment Board.

В делото, заведено от Joltid, тези компании са посочени като ответници заедно със Skype и eBay.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още