IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция прие ревизиран вариант на закона си срещу интернет пиратството

Промените се наложиха, след като конституционалният съд на страната отхвърли текстове от закона

22:18 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Франция прие ревизиран вариант на закона си срещу интернет пиратството

Оспорваният във Франция закон срещу интернет пиратството, който ще позволи на властите да спират достъпа до мрежата за потребители, които редовно незаконно свалят съдържание, беше приет от долната камара на парламента в ревизираната си форма, съобщи Ройтерс.

Предишната версия на закона, одобрена от парламента през юни, беше смекчена, след като конституционалният съд на Франция отхвърли текст, чрез който щеше да бъде създаден регулаторен орган, натоварен с властта да спира интернет достъпа за потребителите, които незаконно свалят съдържание от мрежата.

Конституционният съд постанови, че въпросният регулатор може само да издава предупреждения, а спиране на достъпа може да бъде наредено само от съд.

Все още предстои новата версия на закона да бъде одобрена от целия парламент, а опозиционната социалистическа партия вече обяви, че смята да обжалва мярката пред конституционалния съд.

Законът беше приет с 285 вота „за“ и 225 - „против“, като социалистите, зелената партия и други леви партии бяха против. Законът се подкрепя от президента Никола Саркози.

Според новата версия на закона новосъздаденият регулаторен орган ще разследва случаите на заподозрени в пиратство и ще има властта да издава до две писмени предупреждения, след което случаят може да бъде отнесен в съда, където евентуално да бъде наредено спиране на интернет достъпа на потребителя. Предвижда се и глоба до 30 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още