IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бившият шеф на Google в Китай ще финансира технологични стартъпи

Компанията му се нарича Innovation Works и ще търси талантливи китайски инженери и предприемачи

17:46 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бившият шеф на Google в Китай ще финансира технологични стартъпи

Три дни, след като обяви, че подава оставка като ръководител на операциите на Google в Китай, Кай-Фу Лий съобщи, че е набрал 115 млн. долара за създаването на компания, която ще осигурява финансиране за високотехнологични стартиращи бизнеси в страната.

Компанията - Innovation Works, ще търси талантливи китайски инженери и предприемачи и ще им помага да развиват следващото поколение интернет и мобилни технологии за разработване на услуги, при които се разчита на уеб базирани ресурси, е казал Кай-Фу Лий пред New York Times.

„Ще подберем най-добрите идеи и ще назначим с най-добрите инженери и предприемачи“, казва той. По думите му след една година ще оставят стартъпите да се справят сами с бизнеса си. „Ако се сдобият с рисков капитал – чудесно; ако ли не – няма да оцелеят“.

Innovation Works е подкрепена от съоснователя на YouTube Стив Чен, от Foxconn Technology, Legend Group, New Oriental Educational and Technology Group и американската компания за рисков капитал WI Harper Group.

Foxconn е един от най-големите производители на IT продукти, като сглобява най-различни устройства – от iPhone-ите на Apple до компютри на HP. Legend пък е компанията майка на китайския компютърен гигант Lenovo.

47-годишният Кай-Фу Лий, който е работил и в Microsoft, обяви, че напуска Google след пет години в компанията, защото е открил ново предизвикателство. Той отрече твърденията, че решението му е свързано с трудности, които Google има на китайския пазар с правилата за цензуриране на определено съдържание в интернет, нито пък имало общо с нарастващата конкуренция на водещата китайска търсачка Baidu.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още