IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google: Онлайн книгите правят интернет демократичен

От интернет компанията защитиха пред ЕК днес плановете си да сканират и публикуват милиони книги онлайн

17:17 | 07.09.09 г.
Google: Онлайн книгите правят интернет демократичен

Интернет компанията Google защити днес плана си да сканира и публикува милиони книги онлайн, като неин представител заяви по време на изслушване от Европейската комисия, че са направили достъпа до информация в мрежата по-демократичен.

Базираната в Калифорния компания сключи по-рано тази година сделка с авторската гилдия в САЩ и Асоциацията на американските издатели, която й позволява да копира за интернет книги, излезли от печат. Сделката обаче беше разкритикувана и попадна в полезрението на щатското правосъдно министерство, защото в нея не се уточнява какви такси може да иска Google от библиотеките, някои от които се опасяват, че услугата може да се окаже скъпа, но необходима.

Дан Кленси, архитект на програмата на Google, защити проекта, като заяви, че той идва отчасти от амбицията на групата да даде възможност на интернет потребителите да намират книги, които вече не се издават.

„Ставаме свидетели на демократизиране на достъпа до онлайн информация“, заяви Кленси пред ЕК, цитиран от Ройтерс.

„(В интернет) можеш да намериш информация, за която не си подозирал. Важно е тези книги (които са излезли от печат) да не се изоставят. Интересът на Google беше да помогне на хората да стигнат до тези книги“.

Писател, присъстващ на изслушването, също се включи в защита на Google. „Споразумението засяга предимно книги, които вече не се издават“, изтъкна Джеймс Глейк, един от авторите, които заведоха дело срещу Google, а след това беше постигнато споразумение и даде разрешение да се сканират стари книги и да се публикуват онлайн.

„За тези от автори от нас, чиито книги вече не се издават, това е начин работата ни да стигне до едно изцяло ново поколение“.

Други са по-скептични. От лобистката група ICOMP, която се спонсорира от щатския софтуерен гигант Microsoft, казват, че плановете на Google да сканира и издава ще концентрират твърде много сила в ръцете на компанията. Дейвъди Ууд, адвокат на ICOMP, е коментирал пред журналисти преди изслушването, че Google е на път да създаде „траен монопол“ в предлагането на онлайн книги.

По-рано тази година от ЕС казаха, че ще проучат сделката на Google, след като Германия се оплака, че компанията е сканирала книги от щатски библиотеки с цел да създаде база данни, без да пита собствениците.

ЕС, от своя страна, също стартира собствен онлайн регистър – Europeana. Той включва книги и снимки, които варират от текстове на Шекспир до снимки на Бриджит Бардо. Въпреки това повечето страни в Европа реагират бавно при сканирането и публикуването на местна литература за целите на Europeana.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още