IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова функционалност на Google анализира сектори на щатската икономика

Google Domestic Trends позволява на потребителите да правят инвестиции, базирани на запитванията в интернет търсачката

12:23 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нова функционалност на Google анализира сектори на щатската икономика

Интернет компанията Google наскоро стартира нова интересна функционалност на своята услуга Google Finance. Тя се нарича “Google Domestic Trends” и позволява анализ на състоянието на различни сектори от американската икономика в зависимост от обема и съдържанието на запитванията, пуснати в интернет търсачката на Google.

Броят на пуснатите запитвания, свързани със специфичен сегмент на икономиката, служи като база данни за съставянето на индекс, който предоставя уникален изглед за състоянието на този сектор. Концепцията е интересна, но дали е разумно да се вземат инвестиционни решения на база на данните от една интернет търсачка?

Уебсайтът techcrunch.com разглежда графиките на продажбите на дребно в САЩ през последните няколко години и на индекса Google Retail. Този индекс следи обема на запитванията в интернет търсачката, свързани с определени ключови думи като например търговия на дребно, покупки, доставчик.

Графиката показва, че прогнозите за продажбите на дребно, направени с помощта на индекса Google Retail, са много по-близо до реалните стойности спрямо прогнозите, които са направени без индекса на Google. Освен това индексът Google Retail и този на продажбите на дребно се движат в една и съща посока – надолу.

 Google trends

Интернет гигантът е правил и преди опити да популяризира своите индекси (Google Trends), които описват обема на запитванията, направени в интернет, за определени сектори на икономиката. Според Google тези индекси могат успешно да се използват като барометър за икономическата активност в тези сегменти и тенденциите в тях.

Актуалните данни, които Google предоставя, позволяват на всеки да разгледа тенденциите в обема на пуснатите запитвания като цяло за всеки един от секторите на американската икономика. Индексите за търсенията във всеки отделен сектор могат да се сравнят с борсовите индекси Dow Jones IA, S&P 500 или Nasdaq Composite.

Новата функционалност на Google Finance е поредният опит на компанията да направи своя финансов сайт по-атрактивен за потребителите. Компанията разполага с достатъчно данни, за да реализира новата идея, но тепърва ще разбере дали тя ще има успех сред инвеститорите.

Според интернет компанията предсказването на тенденциите на пазара чрез Google Domestic Trends може да помогне за идентифицирането на повратните точки в икономиката и да повиши точността на прогнозните икономически данни, в това число и на данните за продажбите на автомобили, жилища, търговците на дребно и туристическия сектор.

Други компании като Stocktwits вече се възползват от интереса на инвеститорите към намирането и прилагането на някои по-нетрадиционни начини за взимане на инвестиционни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още