IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бартерът срещу реклама широко разпространен по време на рецесия

Медийни агенции в САЩ отчитат ръст на активността в бартерните им звена от между 30 и 40% тази година

13:14 | 31.08.09 г.
Бартерът срещу реклама широко разпространен по време на рецесия

Практиката да се заменят продукти или услуги срещу реклама изобщо не е ново явление, но по време на рецесия бартерният бизнес избуява, пише Advertising Age.

Медийните агенции в САЩ отчитат ръст на активността в бартерните им звена от между 30 и 40% тази година. От Orion Trading например говорят за годишен ръст от 83% към днешна дата, а от компанията за бизнес услуги Active International казват, че техният бартерен бизнес е нараснал с 25%. Брандовете, от друга страна, заделят дори по-голяма част от рекламните си бюджети за бартерни сделки с надеждата да отнемат пазарен дял от своите конкуренти.

От медийната агенция Carat, чието бартерно звено регистрира 30% ръст през последните три години, казват, че далновидните маркетолози все по-често се ориентират към изгодите от бартера. „Това със сигурност е доста активен сектор. Наблюдаваме как клиентите започват да разбират, че могат да използват част от своите материални запаси, за да създадат маркетингови възможности”.

Изправени пред най-резките понижения от десетилетия насам, дори и сектори, които традиционно не биха се обърнали към рекламата на бартер, като луксозните стоки, започват да се включват в редиците на желаещите. Марката Milus, чиито часовници се продават на дребно на цена между 7 хил. и 65 хил. долара, използва бартерно споразумение, с което да финансира 75% от медийните си планове тази година. От луксозната фирма казват, че договорката им е помогнала да постигнат рекламния си план със списания като Elite Traveler, Harper's Bazaar и Town&Country.

„Това е един от най-добрите начини, по който да продължим да промотираме продуктите си, но също виждаме и добра възможност във време, в което купувачите се отдръпват. Това е начин да спечелиш пазарен дял”, казва Дорън Баша от Milus. „Можем да използваме част от по-старите си запаси, които да ни помогнат да промотираме новите.”

Все още обаче невинаги не се гледа с добро око на компании, прибягващи до бартер. За фирмите, които се опитват да се освободят от продукти, които не могат да продадат, да се решат на бартер често е равносилно на това да признаят, че имат проблем с продукцията си.

„Бартер беше мръсна дума. Имаше позорен нюанс в нея”, казва Карл Либовитц от of KSL Media, една от най-големите агенции в САЩ за медийни услуги. „Сега обаче почти всеки клиент пита за нея.”

Браян МакМейхън от Orion Trading е в бартерния бизнес от 24 години и е видял как нагласата към индустрията еволюирала от шарлатански тип практика до нещо изключително търсено. Според него негативният имидж на бартера от миналото е бил заслужен.

„В много от случаите клиентите не можеха да използват продуктите или услугите, за които са се договорили в замяна на реклама. С присъединяването на бартерните компании към медийните агенции репутацията на бизнеса обаче започва да се осветлява", коментира МакМейхън.

Според други специалисти компаниите сега са по-отворени към бартерни споразумения, отколкото при предишни икономически трусове заради огромния натиск да се прави повече с по-малко. „Вместо да ликвидираме или да отписваме даден актив, ние можем да възстановим стойността му”, казва Алън Браун от Active International.

Според МакМейхън две сили движат ръста на бартерния бизнес – рецесията и включването на бартера в услугите на медийните агенции.

Бартерът вече е достигнал своята зрялост, смятат от Carat и дните на заменянето на застояла стока срещу телевизионно време вече са отминали. „Това вече не е тъмно изкуство. Това е много по-изтънчен бизнес в сравнение с преди и е истински функциониращ пазар.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още