IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската цифрова библиотека ще удвои обема си до 2010 г.

В момента потребителите имат достъп до 4,6 милиона цифровизирани книги, карти, фотографии, клипове и вестници в Europeana

15:18 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската цифрова библиотека ще удвои обема си до 2010 г.

Европейската комисия обяви своята цел до 2010 г. броят на цифровизираните обекти в многоезичната цифрова библиотека на Европа да достигне 10 милиона, съобщи информационният портал на ЕС.

От създаването си през ноември 2008 г. досега цифровата библиотека Europeana е увеличила своя обем повече от два пъти. В момента потребителите имат достъп до 4,6 милиона цифровизирани книги, карти, фотографии, клипове и вестници на Europeana.

„Намирам обаче за тревожен факта, че само 5% от всички цифровизирани книги в ЕС са на разположение в Europeana“, заяви Вивиан Рединг, комисар на ЕС по информационното общество и медиите.

Рединг коментира, че почти половината (47%) от цифровизираните произведения на Europeana произхождат от една единствена държава-членка (Франция), докато всички останали държави членки продължават да изостават значително от предвиденото. България е качила по-малко от 0,1% от произведенията в многоезичната цифрова библиотека.

Едно от бъдещите предизвикателства, пред които е изправена цифровизацията на книгите в Европа, е прекалено разпокъсаната рамка на Европа в областта на авторското право. Засега в Europeana са включени главно цифровизирани книги, които са обществено достояние, тоест вече не са защитени от авторското право (тази защита продължава до 70 години след смъртта на автора).

По правни причини понастоящем Europeana не съдържа нито произведения с изчерпани тиражи (около 90% от книгите в европейските национални библиотеки), нито „осиротели“ произведения (приблизително 10—20% от защитените от авторското право колекции), които все още са защитени от авторското право, но авторът не е известен.

Днес ЕК започна допитване до обществеността относно бъдещето на Europeana и цифровизацията на книгите, което ще продължи до 15 ноември 2009 г. То включва следните въпроси: Как може да се гарантира, че цифровизираните материали са достъпни за потребителите в целия ЕС? Трябва ли да се подобри сътрудничеството с издателите по отношение на защитени от авторско право материали? Добра идея ли ще бъде да се създадат европейски регистри за „осиротели“ произведения и произведения с изчерпани тиражи? Как да бъде финансирана Europeana в дългосрочен план?

За периода от 2009 до 2011 г. програмата на ЕС eContent plus ще покрие около 80% от бюджета на Europeana — 2,5 млн. евро годишно. Държавите членки и културни институции ще внесат останалите суми. До 2013 г. ЕК може да подпомага Europeana с още 9 млн. евро по Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още