IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабите продажби намалиха печалбата на Hewlett-Packard с 19%

Пазарният дял на лидера в производството на персонални компютри обаче се повишава до 19,6%

09:47 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Слабите продажби намалиха печалбата на Hewlett-Packard с 19%

Най-големият производител на персонални компютри в света Hewlett-Packard (HP) съобщи, че печалбата на компанията е намаляла с 19% на годишна база зa третото фискално тримесечие. Причината за това се крие в спада на продажбите, който е частично компенсиран от закриването на работни места.

Нетната печалба Hewlett-Packard за трите месеца до 31 юли пада до 1,64 млрд. долара, или 67 цента на акция, спрямо печалба от 2 млрд. долара, или 80 цента на акция, за същия период на 2008 г. Приходите се свиват с 2,1% на годишна база до 27,5 млрд. долара през разглежданото тримесечие.

С изключение на някои разходи, печалбата на технологичната компания е 91 цента на акция зa третото фискално тримесечие. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха Hewlett-Packard да отчете печалба на акция от 90 цента и приходи от 27,3 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на базираната в Калифорния технологична компания Марк Хърд намали заплатите, закри работни места и ограничи рекламните разходи през изминалото тримесечие, за да се бори със свиването на продажбите в технологичния сектор.

Приходите от компютърни услуги се повишават през изминалото тримесечие, благодарение на придобиването на Electronic Data Systems за 13,2 млрд. долара. Междувременно продажбите на принтери и консумативи намаляват с 20%, а тези на компютри се свиват с 18% на годишна база.

Все пак компанията засилва позициите си на пазара на персонални компютри и повишава своя дял до 19,6% през третото фискално тримесечие. Ръководството на Hewlett-Packard очаква ръст на приходите от 8% през текущото тримесечие спрямо предходното и печалба от 1,12 долара на акция.

Книжата на HP поевтиняват с 2,2% до 43 долара за акция по време на електронната търговия на Нюйоркската фондова борса. Пазарната капитализация на дружеството, което участва в индекса Dow Jones IA, се е повишила с 21% от началото на годината до 104,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още