IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Новият“ GM май не се е поучил от грешките на „стария“

Преструктурираната компания продължава да няма достатъчно време и пари, за да маркетира многобройните си модели

16:04 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
„Новият“ GM май не се е поучил от грешките на „стария“

General Motors Co. (GM) изглежда не се е поучила особено от грешките си: новата, преструктурирана компания доста прилича на своя предшественик, банкрутирал по-рано тази година, като продължава да има твърде много марки автомобили и твърде много припокриващите се модели в САЩ, се казва в коментар на Advertising Age.

Няколко модела под всеки от брандовете на GM се борят за място на пазара в Щатите както помежду си, така и с други сходни автомобили. За периода до 2011 г. компанията предвижда да пусне общо 25 нови модела: 10 шевролета, пет кадилака и 10 буика.

Нещо повече, автомобилопроизводителят смята, че се справя добре със задачата да стане по-малък и гъвкав от „стария“ GM, намалявайки до края на 2010 общия брой на моделите, които продава, от 48 на 34 – все още впечатляващ брой, като се има предвид мудността на гиганта в опитите му да намери истинска идентичност за всеки свой продукт и да развива маркетинг, с който да различава отделните модели един от друг.

Проблемът не е, че 34 са прекалено много модели, а че малко от тях са отличаващи се, коментира Мариан Келър, автоконсултант, посветила две книги на компанията. „Просто GM изглежда такъв, какъвто винаги си е бил.“

GM спря да се занимава с четири от осемте си марки - Hummer, Pontiac, Saab и Saturn, но дори и така компанията изглежда няма достатъчно време или пари, за да трансформира процеса по маркетиране на останалите си брандове.

Според някои дори и оставащите четири са прекалено много. Според експерти фирмата би се справяла доста по-успешно само с две марки: Chevrolet за масовия пазар и Cadillac за луксозния сегмент.

От GM не коментират препоръките.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още