IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM ще използва ДНК за следващото поколение микрочипове

Новите чипове обаче няма да се появят в близките десет години

09:17 | 17.08.09 г.
IBM ще използва ДНК за следващото поколение микрочипове

За рамка на следващото поколение микрочипове технологичният гигант International Business Machines Corp (IBM) обмисля да използва структурата на човешката ДНК.

Изкуствените ДНК наноструктури, или „ДНК оригами”, може да се окажат добра база, върху която сравнително евтино да се изградят малки микрочипове, предава Nature Nanotechnology.

„Това е първата демонстрация на използване на биологични молекули, които да помогнат в развитието на полупроводниковата индустрия”, казва Спайк Нараян от IBM.

„По същество това ни показва, че биологичните структури като ДНК на практика предлагат някои лесно възпроизводими и повтарящи се модели, които можем да приложим и в полупроводниковите процеси”, коментират от компанията.

Изследването е съвместна инициатива на учени от IBM и Калифорнийския институт по технологии.

Понастоящем колкото е по-малък чипът, толкова по-скъпо е оборудването. Според изследователите ако ДНК процесите могат да бъдат пренесени до производствено ниво, производителите може да продадат комплексни инструменти за хиляди милиони, използвайки полимери, ДНК решения и други елементи за по-малко от милион долара.

„Икономиите от различни неща могат да бъдат значителни”, добавя Нараян в интервю за Ройтерс.

Новото поколение чипове обаче ще се появи най-малко след 10 години. Според Нараян ДНК структурите може и да позволяват на производителите на чипове да изградят рамки за свръхмалки чипове с традиционни инструменти, но техниката ще трябва да премине известен брой години на тестване и експерименти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още