IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Apple и Google се разбраха да не си крадат служителите

Споразумението е неофициално и служителите на едната компания могат да кандидатстват в другата, ако решат

07:09 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Apple и Google се разбраха да не си крадат служителите

Apple и Google обявиха неофициално споразумение да не си крадат една на друга служителите, или поне така твърди изпълнителният директор на Google Ерик Шмит, пише TechCrunch.

Анонимен източник е заявил пред специализирания сайт, че не съществува формално, писмено, споразумение по въпроса, и че служители на едната компания могат да кандидатстват за работа в другата. Идеята на постигнатото съгласие между групите е, че няма активно да преследват кадри в конкурентната фирма.

Не е ясно дали във всички случаи може да се докаже дали даден служител е кандидатствал по своя инициатива, или първо е бил мотивиран за това от HR-ите в съответната компания. Също така няма яснота дали споразумението ще продължи да важи и след излизането на Шмит от Борда на Apple.

За да се стигне изобщо до такъв предмет на разговори обаче, явно досега е имало немалко случаи на кражби на кадри от едната или другата компания.

Нещо повече, през юни Washington Post съобщи, че срещу Google и Apple е започнато антимонополни разследване относно подозрения за практики на договаряне за прехвърлянето на служители от едната в другата фирма.

Неразбориите около кадрите в големите технологични групи не са от вчера. През 2005 г. Microsoft заведе дело срещу Google заради „откраднат” служител, но в крайна сметка бе постигнато извънсъдебно споразумение. През май тази година пък IBM се противопостави на назначението на свой бивш служител в Dell под предлог, че така той би нарушил договора си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още