IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Ciscо намалява, но надмина очакванията

Приходите на световния лидер в производството на мрежово оборудване за четвъртото тримесечие се увеличават в сравнение с предишното

10:19 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Ciscо намалява, но надмина очакванията

Световният лидер в мрежовите технологии Cisco Systems съобщи, че печалбата за тримесечието до 25 юли намалява с 46% на годишна база. Все пак финансовите резултати на технологичната компания, както и прогнозата й за текущото тримесечие, се оказаха по-добри от пазарните очаквания.

Нетната печалба на базираната в Калифорния компания за четвъртото фискално тримесечие намалява до 1,1 млрд. долара, или 19 цента на акция. За сравнение, положителният финансов резултат е бил в размер на 2 млрд. долара, или 33 цента на акция, за същия период на 2008 г., предаде AP.

Приходите на компанията, която през юни замести фалиралата General Motors в състава на индекса Dow Jones IA, се свиват с 18% на годишна база до 8,5 млрд. долара. Спрямо предходното тримесечие обаче продажбите на Cisco се увеличават с 4,6%, което загатва, че най-трудният период е може би отминал.

След като се изключат разходите за обезщетения на служители на компанията под формата на акции, печалбата на Cisco възлиза на 31 цента на акция. Икономистите очакваха по-малка печалба на акция от 29 цента и по-слаби приходи в размер на 8,1 млрд. долара.

Нетната печалба на Cisco за цялата фискална година до 25 юли възлиза на 1,6 млрд. долара, а продажбите са на обща стойност от 36,1 млрд. долара. За предишната фискална година печалбата е била в размер на 8,1 млрд. долара, а продажбите – 39,5 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс заяви, че се наблюдават редица положителни признаци както за бизнеса на компанията, така и за цялата икономика. Той очаква лек ръст на приходите за текущото тримесечие в сравнение с изминалото в размер на 1-3%.

Това е равносилно на приходи в интервала от 8,55 до 8,76 млрд. долара, което се оказа повече от очакваните от икономисти 8,59 млрд. долара. Това показва, че резултатите от дейността ще се стабилизират, след като бизнесът ограничи своите инвестиции в компютърно мрежово оборудване.

Добрият марж на печалбата и голямата парична наличност позволяват на Cisco да ограничи последиците от спада в продажбите. Освен това компанията съкращава 1 млрд. долара от своите годишни разходи чрез сливането на офиси и ограничава командировките за сметка на видео конференциите.

След новината акциите на Cisco поевтиняха с 3,3% до 21,41 долара за акция по време на електронната търговия на Нюйоркската фондова борса. Пазарната капитализация на технологичната компания се е увеличила с над 36% от началото на годината до 127,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още