IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват забавяне на спада в продажбите на мобилни телефони по света

Търсенето на смартфони поддържа пазара. Очаква се той да се свие с между 5 и 13 на сто за годината

11:18 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват забавяне на спада в продажбите на мобилни телефони по света

Спадът в продажбите на мобилни телефони ще се забави през второто полугодие спрямо предходните три тримесечия, които бяха най-лошият период за големите производители в сектора досега. Това прогнозират от специализираната компания за анализи Strategy Analytics.

В свое проучване от компанията обясняват, че възстановяването на потребителското доверие в много региони по света, като например Китай, и частичното преразпределение на запасите при някои дистрибутори вече са позволили да се стигне до забавяне на пазарния спад през второто тримесечие.

„Тези фактори ни показват, че на световния пазар има признаци на подобрение благодарение на потребителското търсене на смартфони, а производителите се адаптират към предпочитанията на клиентите“, казват от компанията, цитирани от Ройтерс.

Според прогноза на IDC се очаква спад от 13% в продажбите на мобилни телефони за цялата 2009 година, докато от Strategy Analytics предвиждат по-ограничено понижение в рамките на около 5 на сто.

По данни на компанията спадът на пазара за второто тримесечие възлиза на 8% спрямо същия период на миналата година до 273 млн. броя след 14-процентовото понижение за първите три месеца на годината. През последното тримесечие свиването на продажбите на годишна база беше 11%.

Изчисленията на IDC пък говорят за спад на световните продажби от 10,8% за второто тримесечие след -17,2% за януари-март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още