IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ebay планира да замести технологията на Skype с нова

Поводът е спор със създателите на мрежата за права върху нейната технология

18:24 | 30.07.09 г.
Ebay планира да замести технологията на Skype с нова

EBay работи върху създаването на нов софтуер за услугата Skype в опит да избегне спора за права с основателите на Skype, които заплашват, че ще искат връщане на технологията, залегнала в услугата за интернет телефония.

Новият софтуер ще е скъп и може да не проработи, казват от Ebay. От компанията предупреждават, че може да закрият Skype, ако споровете със създателите не бъдат разрешени.

Конфликтът може да повлияе на плановете на Ebay да листне за публична търговия мрежата за интернет комуникация през първата половина на 2010 г., пише Bloomberg. Ebay купува Skype през 2005 г., въпреки че правата върху част от нейната P2P технология остават собственост на създателите.

Според някои анализатори обаче планът за създаване на нов софтуер няма да успее.

„Ще е много трудно да заместят това, което вече е съществен компонент от тяхната услуга“, казват от Info-Tech Research Group.

Приходите на Skype се увеличиха с 25% до 170 млн. долара през второто тримесечие, съобщиха от Ebay. Мрежата има над 480 млн. потребители и е най-големият оператор на международни разговори според изследователската компания TeleGeography.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още