IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите на SAP намаляват, но печалбата расте

Софтуерната компания очаква по-добри финансови резултати за цялата 2009 г.

10:02 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите на SAP намаляват, но печалбата расте

Производителят на бизнес софтуер SAP отчете ръст на печалбата си от 4% на годишна база за второто тримесечие. Софтуерната компания очаква по-добри финансови резултати за цялата 2009 г. благодарение на оптимизирането на разходите си. 

Нетната печалба на най-големия производител на софтуер в Европа се увеличава до 423 млн. евро за второто тримесечие спрямо 408 млн. евро печалба за същия период на 2008 г. Това се оказа повече от пазарните очаквания за положителен финансов резултат от 385 млн. евро.

Приходите на базираната в град Валдорф, Югозападна Германия, компания отчитат спад от 10% на годишна база до 2,58 млрд. евро. Това се оказа по-малко от пазарните прогнози за приходи от 2,64 млрд. евро и показва, че ръстът на печалбата се дължи на съкращение на разходите.

Компанията очаква оперативен марж от 25,5% -27% за текущата финансова година, което е повече от предишната прогноза за 24,5% -25,5%. Оперативният марж на SAP, който показва дела на оперативната печалба от приходите, възлезе на 27,7% за второто тримесечие и на 28,4% за цялата 2008 г.

SAP изпадна в затруднено положение, след като търсенето на продуктите й намаля поради свиване на инвестиционните разходи на компаниите. За да се приспособи към новите условия, SAP стартира програма за съкращаване на разходите през октомври миналата година.

По този начин ръководството на софтуерната компания се надява да спестява около 300-350 млн. евро на година след 2010 г., предаде Wall Street Journal. През тази година са планирани съкращения на около 3 хил. души от служителите.

Книжата на SAP поевтиняха с 1,1% до 31,20 евро на акция в края на вчерашната сесия на фондовата борса във Франкфурт. Пазарната капитализация на компанията се е повишила с 24% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още