IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителите на памети бележат силен сезон

Двата най-големи производители на памети – Samsung и Hynix - постигат добри резултати въпреки кризата

10:38 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производителите на памети бележат силен сезон

Двата най-големи производителя на информационни носители в света Samsung Electronics и Hynix Semiconductor, са постигнали силни резултати за второто тримесечие на годината. Двете компании са от Южна Корея и със сигурност са допринесли за силния икономически ръст, постигнат от страната на фона на глобалната криза.

Samsung Electrics е постигнала ръст на печалбата си от 5,2 на сто до 2,25 трлн. вона (1,8 млрд. долара), след като миналата година бе реализирана печалба от 2,14 трлн. вона. Сериозна заслуга за добрия резултат имат и продажбите на LCD-монитори и панели, в чието производство компанията също е световен лидер.

Постигнатата печалба е доста над очакванията на анализаторите, които прогнозираха положителен резултат от 1,84 трлн. вона, предава Market Watch.

Продажбите на Samsung също бележат впечатляващ ръст, като се увеличават със 17 на сто на годишна база до 21 трлн. вона.

Другият лидер в производството на памети – Hynix, продължава да работи на загуба, която обаче е значително по-малка от миналогодишната. След като през второто тримесечие на миналата година компанията претърпя загуба от 711 млрд. вона, през тази година отрицателният резултат се свива до 58 млрд. вона.

Коментарите на Hynix по повод резултатите са положителни, като от компанията виждат силен знак в това, че макар продажбите да падат с 10 на сто на годишна база за тримесечието, то се наблюдава ръст в цените на някои от предлаганите чипове с цели 20 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още