IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сдруженията на Ericsson намаляват печалбата на компанията наполовина

Загубите на Sony Ericsson и ST-Ericsson намаляват печалбата на производителя на безжични мрежи с 56 на сто

10:05 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Сдруженията на Ericsson намаляват печалбата на компанията наполовина

Най-големият производител на безжични телекомуникационни мрежи в света Ericsson отчете спад от 56% на своята печалба за второто тримесечие. Това се дължи на загубите на нейните съвместни сдружения за производство на мобилни телефони и полупроводници.

Нетната печалба на шведската компания намалява с 56% до 831 млн. шведски крони (111 млн. долара), или 0,26 крони на акция, спрямо 1,9 млрд. крони, или 0,59 крони на акция, за второто тримесечие на 2008 г., предаде Bloomberg.

Приходите нарастват със 7,4% на годишна база до 52,1 млрд. крони за второто тримесечие. Финансовите резултати на Ericsson разочароваха анализаторите, които очакваха продажби от 53,3 млрд. крони и печалба от 2,1 млрд. крони за периода от април до юни.

Двете съвместни бизнес начинания на Ericsson – ST-Ericsson и Sony Ericsson, отчетоха значителни загуби за второто тримесечие, които понижават печалбата на Ericsson преди данъчно облагане с общо 2,1 млрд. крони.

Производителят на чипове за мобилни телефони ST-Ericsson, който е съвместен проект на Ericsson и STMicroelectronics, е реализирал загуба от 213 млн. долара. Отрицателният финансов резултат на Sony Ericsson за второто тримесечие възлиза на 213 млн. евро поради 40-процентен спад на продажбите.

Ericsson участва в наддаването за активите на изпадналия в несъстоятелност канадски доставчик на оборудване Nortel Networks. Спечелването на днешния търг ще засили позицията на Ericsson в Северна Америка, след като компанията спечели договор за управление на мрежата от Sprint Nextel в САЩ.

Освен това Ericsson ще изгради следващо поколение мрежа за Verizon Wireless, който притежава и управлява най-голямата безжична телекомуникационна мрежа в САЩ и повече от 87 млн. клиенти.

Конкурентът на Ericsson – Nokia Siemens Networks, който е съвместно начинание между Nokia и Siemens, реализира загуба от 188 млн. евро за второ тримесечие. Приходите на компанията са се понижили с 21% на годишна база.

Книжата на Ericsson поевтиняват с 0,4% до 77,50 крони за акция на фондовата борса в Стокхолм днес. По този начин пазарната капитализация на производителя на безжични мрежи намалява леко до 251 млрд. крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още