IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Microsoft разочарова пазарите с отчета си

Приходите на компанията падат със 17 на сто до 13,1 млрд. долара, печалбата – надолу с 30%

09:36 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft разочарова пазарите с отчета си

Софтуерният гигант Microsoft разочарова пазарите с отчета си и акциите му загубиха близо 8 на сто в търговията след края на борсовата сесия в САЩ до ниво от 23,56 долара за брой.

За второто тримесечие на годината, което се води последно тримесечие на фискалната 2008-2009 година за компанията, печалбата на Microsoft пада с 29 на сто до 3,05 млрд. долара, което прави 34 цента на акция. Прогнозите на анализаторите бяха за печалба от 36 цента на акция, предава Ройтерс.

За съпоставимия период на миналата година Microsoft успя да постигне печалба от 4,3 млрд. долара, или 46 цента на акция.

В същото време приходите на гиганта се свиват със 17 на сто до 13,1 млрд. долара, което е доста под очакваните 14,37 млрд. долара.

Краят на тримесечието бележи „края на една от най-трудните, но по някакъв начин най-обнадеждаващите години в историята на компанията“, обяви финансовият шеф на Microsoft Крис Лидел. Според него се наблюдават известни сигнали, че най-лошото от кризата за икономиката е отминало.

Анализаторите определят резултатите на Microsoft като „разочароващи“, заявява Сид Парак от McAdams Wright Ragen. Според него причината за това са слабите приходи на бизнес поделението и продажбите на сървъри и софтуерни продукти.

Бизнес поделението на Microsoft, към което се причисляват офис пакетите, е реализирало приходи в размер на 4,6 млрд. долара и печалба от 2,8 млрд. долара. За същото тримесечие на миналата година то успя да набере приходи от 5,3 млрд. долара.

Поделението за обслужване на клиенти, което включва в себе си продажбите и поддръжката на системата Windows, е постигнало приходи от 3,1 млрд. долара (с 30% по-малко от миналата година) и печалба от 2,2 млрд. долара.

Заради проблемите през януари Microsoft съобщи, че ще съкрати около 5 хил. служители до лятото на следващата година. В същото време обаче щяло да има назначения на до 3 хил. души в по-стратегическите звена на компанията през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още