IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабото звено в киберсигурността – хората

63% от системните администратори се притесняват, че служителите споделят твърде много лична информация в социалните мрежи, което излага на риск корпоративната им инфраструктура

15:56 | 22.07.09 г.
Слабото звено в киберсигурността – хората

Популярността на Facebook и други социални мрежи дава на хакерите нови възможности за кражба на пари и информация, пише в доклад на компанията за сигурност Sophos.

Около половината от компаниите блокират напълно или частично достъпа до социални мрежи заради опасения от кибернабези чрез тези сайтове, става ясно от данните.

„Проучването разкрива също, че 63% от системните администратори се притесняват, че служителите споделят твърде много лична информация в социалните мрежи, което излага на риск корпоративната им инфраструктура, както и чувствителната информация, която се съхранява на нея“, пише в доклада.

Това става въпреки постоянните призиви към потребителите да пазят личната си информация и да се въздържат от отваряне на прикачени файлове в имейли от непознати източници.

Една четвърт от компаниите са засегнати от спам, phishing (опит за сдобиване с лични данни като пароли или банкови сметки чрез фалшиви имейли) или злонамерен софтуер през Twitter или социални мрежи.

От компанията разкриват също, че броят на уеб страниците със злонамерен софтуер се е увеличил четири пъти от началото на 2008 г., като в САЩ са хостнати 39,6% от тях, повече от всяка друга страна. На второ място е Китай с 14,7%, а на трето - Русия с 6,3%.

По 15 нови фалшиви търговци на антивирусни продукти се откриват всеки ден, три пъти повече в сравнение с 2008 г., посочват още от компанията.

Sophos, която има централи във Великобритания и САЩ, е най-големият частна компания производител на софтуер за сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още