IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намаляване на разходите успя да вдигне печалбата на Yahoo за тримесечието

Публикуването на финансовите отчети съвпадна с пускането на новата версия на началната страница на Yahoo

10:02 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Намаляване на разходите успя да вдигне печалбата на Yahoo за тримесечието

Приходите на интернет гиганта Yahoo намаляват с 13% на годишна база през второто тримесечие, след като рекламодателите продължиха да ограничават рекламните си бюджети. Чрез съкращаване на своите разходи обаче Yahoo не само смекчава спада на продажбите, но дори увеличава печалбата си с близо 8%, предаде New York Times.

Ръководството на Yahoo заяви, че планира нова серия от инвестиции в продукти и кампания за ребрандиране, която може да доведе до спад на печалбата през текущото тримесечие. Инвеститорите реагираха негативно на новината и акциите на Yahoo поевтиняха с около 3% в часовете на електронната търговия на борсата Nasdaq.

Нетната печалба на Yahoo се повишава до 141 млн. долара за второто тримесечие, или 10 цента на акция, спрямо 131 млн. долара, или 9 цента на акция, преди една година. Приходите отчитат спад до 1,57 млрд. долара спрямо 1,8 млрд. долара за същото тримесечие на миналата година.

Нетните приходи, които изключват комисионите, платени на рекламните партньори, се понижават с 15% до 1,14 млрд. долара спрямо 1,35 млрд. долара за второто тримесечие на 2008 г. Икономистите очакваха печалба от 8 цента на акция и нетни приходи от 1,14 млрд. долара.

Приходите от реклама в сайтовете на Yahoo намаляват с 15% на годишна база, въпреки че броят на хората, които използват търсачката се увеличава. За сравнение, приходите на конкурента Google, чийто бизнес до голяма степен зависи от търсенето на реклама, отчетоха ръст от 3% на годишна база.

Във вторник Yahoo пусна новата версия на своята начална страница. Това е важна инициатива на интернет компанията, която цели да възстанови своя блясък пред потребителите, рекламодателите и инвеститорите. Със 114 млн. посещения през юни, Yahoo.com си остава най-посещаваният портал в света.

Новата начална страница позволява на потребителите да достигат и до други услуги на Yahoo като електронната поща или сайта за съхранение на снимки Flickr. Освен това тя дава възможност да се преглеждат приложенията и на други сайтове, като Facebook, Gmail или BBC в лентата, наречена My Favorites.

Ръководството на Yahoo си дава сметка, че все по-голяма част интернет потребителите разпределят своето време между различни сайтове и интернет пространството става все по-фрагментирано. Поради това компанията има за цел да се превърне в отправна точка на хората, които живеят онлайн.

Yahoo продължава да обсъжда възможността за в областта на търсенето и рекламата с Microsoft. По този начин двете технологични компании се надяват да създадат по-жизнеспособен съперник на Google. Източник, запознат с разговорите, е заявил, че те стават все по-интензивни напоследък.

Акциите на Yahoo приключиха вчерашната сесия с понижение от 1,5% до 16,75 долара на борсата Nasdaq. Отчетите бяха публикувани след края на сесията, в резултат на което книжата на компанията поевтиняха с 3,2% до 16,21 долара по време на електронната търговия. Пазарната капитализация на Yahoo се е увеличила с над 37% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още