IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова технология позволява на дигиталната информация да се самоунищожава

Според създателите й тя ще става все по-необходима предвид това, че личната и бизнес информация не се съхранява на персонални компютри, а на сървъри

08:02 | 22.07.09 г.
Нова технология позволява на дигиталната информация да се самоунищожава

Група учени от University of Washington са разработили технология, която позволява електронните съобщения да се самоунищожават след известен период от време, пише New York Times. Според изследователите новият софтуер, наречен Vanish, който изисква криптиране на съобщенията, ще е все по-необходим предвид това, че личната и бизнес информация не се съхранява на персонални компютри, а на централизирани машини като сървърите. Новата технология се базира на така наречените „изчислителни облаци“ (cloud computing), които съдържат информация - имейли, уеб-базирани документи или календари, съхранявана на множество сървъри.

Идеята за изобретяване на технология, която да накара дигиталната информация да изчезва след определен период от време, не е нова. Редица услуги, които осъществяват тази функция, съществуват в World Wide Web и някои електронни устройства като флаш паметта позволяват такава защита на съхранената информация като автоматично я изтриват след известно време.

При новата технология обаче учените казват, че са намерили уникален подход, който се базира на „разпръскване“ на ключа за криптиране, който не се притежавана от никоя от страните при обмена на имейли, а е разпръснат из цялата системата за споделяне на файлове. Този подход позволява двама души, които никога не са се срещали физически, да споделят дигитални тайни и в резултат да проведат защитена от потенциални подслушвачи електронна комуникация.

Vanish използва системата за криптиране по друг начин, позволявайки дешифрирано съобщение автоматично да се шифрира отново в определен момент без опасност трета страна да получи достъп до ключа, необходим за прочитане на съобщението.

Частите на ключа, малки числа, постепенно ще „еродират“ и ще излязат от употреба. За да накара ключа да излезе от употреба, Vanish използва структурата на системата за споделяне на файлове. Тези мрежи се базират на милиони персонални компютри, чиито интернет адреси се променят, щом като се включват или излязат от мрежата. По този начин ще е много трудно за подслушвачите да съберат частите на ключа, защото той никога не се съхранява на едно място.

Технологията Vanish е приложима не само при имейл и други електронни съобщения. Според един от създателите й тя позволява контролирането на „живота“ на какъвто и да е вид информация в „облака“, включително информация във Facebook и блогове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още