IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IBM отчете изненадващ ръст на печалбата от 12%

Нетната печалба на софтуерната компания се увеличава до 3,1 млрд. долара за второто тримесечие

10:25 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
IBM отчете изненадващ ръст на печалбата от 12%

Финансовите резултати на софтуерната компания IBM за второто тримесечие показаха ръст на печалбата от 12% на годишна база, а ръководството повиши своята прогноза за тази година. Това може да се приеме като знак, че условията в сектора се стабилизират.

Интересно е, че част от бизнес услугите на IBM, като стратегическия аутсорсинг, процъфтяват, докато други, като консултантската дейност, се намират в затруднено положение, предаде Wall Street Journal.

Нетната печалба на IBM се увеличава до 3,1 млрд. долара, или 2,32 долара на акция, спрямо 2,77 млрд. долара, или 1,97 долара за акция, една година по-рано. Приходите спадат с 13% на годишна база до 23,25 млрд. долара.

Понижението на приходите би било 7%, ако се изключи ефекта от поскъпването на щатската валута през последната година. Анализаторите очакваха печалба на акция от 2,02 долара и приходи от 23,59 млрд. долара.

Брутният марж на печалбата, който показва делът на печалбата от всички приходи, нараства до 45,5% спрямо 43,2% за предходното тримесечие, главно благодарение на подобрените финансов резултати в сектора на услугите и софтуера.

Ръководството на IBM заяви, че ще успее да се възползва от възможностите за растеж, които ще се появят, след като икономиката се възстанови. Компанията повиши своята прогноза за цялата 2009 година и очаква печалба на акция от най-малко 9,70 долара, което е повече от досегашните 9,20 долара.

Акциите на IBM поскъпнаха с 3,2% до 110,64 долара за акция в края на сесията на Нюйоркската борса. От началото на тази година компанията, която влиза в състава на Dow Jones IA, е увеличила пазарната си капитализация с над 31% до 146 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още