IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Google се увеличава с 19% за второто тримесечие

Нетната печалба на интернет гиганта възлиза на 1,48 млрд. долара, или 4,66 долара на акция, за периода от април до юни

09:42 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Google се увеличава с 19% за второто тримесечие

Печалбата на Google за второто тримесечие се е увеличила по-силно от очакваното и отчита ръст от 19% на годишна база благодарение на способността на интернет гиганта да управлява добре своите разходи.

Приходите на технологичната компания обаче са забавили своя ръст, което показва, че състоянието на пазара на реклама остава нестабилно, предаде Wall Street Journal.

За тримесечието, приключило на 30 юни, Google е реализирал нетна печалба от 1,48 млрд. долара, или 4,66 долара на акция, в сравнение с 1,25 млрд. долара, или 3,92 долара на акция, преди една година.

Като се изключат компенсациите за служители под формата на акции, печалбата на акция нараства до 5,36 долара спрямо 4,63 долара за същото тримесечие на миналата година. Това се оказа повече от средните прогнози за печалба на акция от 5,09 долара.

Приходите нарастват с 2,9% на годишна база до 5,52 млрд. долара. Комисионите, платени на маркетинг партньорите, са в размер на 1,45 млрд. долара, или 27% от рекламните приходи. След тяхното приспадане приходите възлизат на 4,07 млрд. долара, което е малко над очакваните 4,06 млрд. долара и почти на нивото от първото тримесечие.

Главният изпълнителен директор на компанията Ерик Шмит призна, че икономическите условия продължават да бъдат предизвикателни, но компанията все пак е успяла да запази своята дейност стабилна през изтеклото тримесечие.

Броят на служителите на Google е паднал до малко под 20 хил. за първи път от второто тримесечие на миналата година. Броят на служителите на пълен работен ден намалява с 1,8% през тримесечието.

Междувременно цената на кликовете – т.е. сумата, която рекламодателите плащат на търсачката за едно кликване – намалява с 13% на годишна база, но се покачва с 5% спрямо първото тримесечие. Платените кликове на търсачката в САЩ отчитат ръст от 15% на годишна база.

Финансовите резултати на Google са по-добри в сравнение с тези на други технологични компании. Той обаче намери конкурент в лицето на Microsoft, който разработи собствената търсачка Bing. Google планира да отвърне на удара с пускането на своя операционна система през следващата година, което ще бъде удар в сърцето на бизнеса на Microsoft.

Акциите на Google поскъпнаха с 1% до 442,6 долара за акция в края на вчерашната сесия на Nasdaq. Финансовите резултати на компанията бяха оповестени след края на търговията. От началото на тази година пазарната капитализация на Google се е увеличила с близо 44% до 139,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още