IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nokia със спад на печалбата от 73% до 287 млн. евро

Най-големият производител на мобилни телефони в света успява да постигне положителен финансов резултат през второто тримесечие

14:15 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Nokia със спад на печалбата от 73% до 287 млн. евро

Шведската компания Nokia, която е най-големият производител на мобилни телефони в света, отчита спад на печалбата си от 73 на сто за второто тримесечие на годишна база.

За периода компанията е постигнала печалба от 287 млн. евро, или 10 цента на акция, което е доста под реализираните 1,08 млрд. евро (0,29 цента) за акция година по-рано.

Nokia търпи спад на продажбите си от 25 на сто до 9,9 млрд. евро на годишна база, но на тримесечна се наблюдава ръст от 7 на сто. През тримесечието Nokia е продала 103,2 млн. мобилни устройства, което е спад от 15 на сто на годишна, но ръст от 11 на сто на тримесечна база.

Средната цена на телефоните на Nokia се е смъкнала на 62 евро, след като през първото тримесечие беше 65 евро. Това е доста под средната цена на телефоните Ericsson, но все пак финансовите резултати са далеч над тези на конкурентната компания. От Sony Ericsson днес съобщиха, че са регистрирали загуба за четвърто поредно тримесечие.

От компанията повториха прогнозата си за спад на пазара на мобилни телефони с 10 на сто за настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още