IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представят първия паспорт с биометрични данни

Първите документи с биометрични данни трябва да бъдат издадени след 6 месеца

17:39 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Представят първия паспорт с биометрични данни

Първият паспорт с биометрични данни ще бъде представен утре в 11 часа в Института за специална техника на Министерство на вътрешните работи (МВР), съобщиха от ведомството.

По време на представянето ще бъде направен тест на ключовите компоненти от системата за децентрализирано персонализиране на новите български документи за самоличност (паспорт) с вграден електронен носител на информация.

Данните заедно с обработеното изображение, подходящо за записване на електронен чип, се предават обратно на Автоматизираната информационна система за българските документи за самоличност, откъдето се изготвя заявка за издаване на паспорт. Върху чипа се извършва запис на биометричните данни.

От МВР припомнят, че с присъединяването на България към ЕС страната ни се задължи да започне издаването на документи с вграден електронен носител с биометрични данни - цифрова снимка, а от юни 2009 г. документите трябва да съдържат и запис на пръстови отпечатъци на приносителя.

След обявена специална обществена поръчка с предмет "Изграждане на Централизирана автоматизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските документи за самоличност, за пребиваване и за управление на моторни превозни средства" за фирма изпълнител бе одобрена Сименс ЕООД с оферта надхвърляща 116 млн. евро.

Договор между МВР и Сименс беше подписан на 13 април 2009 г., а първите документи с биометрични данни трябва да бъдат издадени след 6 месеца, добавят от МВР. Подмяната на сегашните документи не е задължителна, тя може да бъде направена след изтичането на срока на валидност на старите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още